Bristol Sessions, Reclaiming The Banjo, Appalachian-Mexicaanse Folk … – West Virginia Public Broadcasting

Marketing


In de aflevering van deze week van Binnen Appalachenwe zullen horen over zwarte muzikanten en gitaarbouwers die de banjo terugwinnen — een instrument met diepe wortels in Afrika en een moeilijke geschiedenis in de Verenigde Staten. We zullen ook horen over The Bristol Sessions – opnamesessies die bekend staan ​​om het brengen van countrymuziek uit de hollers en op radio’s, en om het maken van sterren van Jimmie Rodgers en de Carter Family. Maar dat bekende verhaal liet een hele groep muzikanten buiten beschouwing – de zwarte muzikanten die op de Bristol-sessies speelden. We ontmoeten ook een artiest uit Oost-Tennessee via Mexico-Stad die Mexicaanse volkskunst naar Appalachia brengt.
In deze aflevering:

Mexicaanse volkskunst in Oost-Tennessee
Toen Hector Saldivar vanuit Mexico-Stad naar Oost-Tennessee verhuisde, zag hij zichzelf niet als kunstenaar. Tegenwoordig is het werk van Saldivar in klei, papier-maché en tegels te zien in galerieën in de hele regio. In de loop der jaren heeft hij een manier gevonden om Mexicaanse volkskunsten naar Appalachia te brengen en nu geeft hij ze ook les. Folkways-reporter Katie Myers bezocht de kunstenaar in zijn studio in Lenoir City, Tennessee, om met hem over zijn leven en werk te praten.
Graven onder de oppervlakte van het oorsprongsverhaal van countrymuziek
De Bristol Sessions hebben zo’n diepe indruk en brede invloed achtergelaten dat ze bekend staan ​​als de oerknal van de moderne countrymuziek. Maar die basismythe laat een groot deel van het oorsprongsverhaal van countrymuziek buiten beschouwing en laat een hele groep muzikanten buiten beschouwing. Folkways-verslaggever Trevor McKenzie heeft zich verdiept in dit vaak onvertelde hoofdstuk in de geschiedenis van de countrymuziek. Onze producer Roxy Todd belde hem op voor meer informatie.
Stortstank in Bristol, TN
Bristol, Tennessee staat bekend om de opnamesessies in 1927 waarmee commerciële countrymuziek werd gelanceerd, en om de Bristol Motor Speedway, een van de meest geliefde tracks van NASCAR. Maar het is ook de thuisbasis van 44.000 mensen, verdeeld over zustersteden aan weerszijden van de staatsgrenzen van Tennessee en Virginia.
Bewoners in sommige buurten klagen over een schadelijke stank die afkomstig is van een stortplaats aan de Virginia-kant van de lijn. Onze gastheer Mason Adams sprak met Sarah Wade, een journalist die onlangs het verhaal deed voor de milieunieuwssite Southerly, voor meer informatie.
Zwarte muzikanten die de banjo terugwinnen
De banjo, een instrument dat nauw verbonden is met bergmuziek, is ontstaan ​​in Afrika en is met tot slaaf gemaakte Afrikanen naar Amerika gekomen. In de jaren 1830 en 1840 werd het overgenomen door blanke muzikanten en werd het een hoofdbestanddeel van minstrelsy, een vorm van racistisch amusement waarin blanke artiesten – vaak in blackface – stereotypen van zwarte Amerikanen uitbeeldden. Uiteindelijk ging de banjo volledig over in de blanke publieke cultuur en werd gescheiden van zijn Afrikaanse wortels en identiteit. Nu is er een opkomende beweging van zwarte muzikanten die de banjo terugwinnen en het instrument – en zijn geluid – in nieuwe richtingen sturen.

Onze themamuziek is voorbij Matt Jackfert. Andere muziek deze week werd verzorgd door Wes Swing, Dinosaurus boertde Carolina Chocolate Drops, Rhiannon Giddens, zoals te horen op Mountain Stage, The Carter Family, L Watson, The Johnson Brothers, Jimmie Rodgers en Alfred G. Karnes, van het Bristol Sessions-album van de Bear Family uit 2020 (We Shall All Be Reunited: Revisiting de Bristol Sessions, 1927-1928), Deena Jennings en Byron Thomas. Roxy Todd is onze producent. Onze uitvoerend producent is Eric Douglas. Kelly Libby is onze redacteur. Alex Runyon is onze associate producer. Onze audiomixer is Patrick Stephens. Zander Aloi hielp ook bij het produceren van deze aflevering.
U kunt ons een e-mail sturen: InsideAppalachia@wvpublic.org.
Vind ons op Twitter @InAppalachia.

bron

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *