Google heeft zijn richtlijnen voor beoordelaars voor zoekkwaliteit voor de tweede keer geüpdatet in 2022, slechts vier en een halve maand sinds zijn laatste update in juli 2022. Dit herziene document heeft een aantal substantiële wijzigingen in EAT, door een extra E toe te voegen aan EAT voor “ervaring”. Het document is nu ongeveer negen pagina’s langer, wat neerkomt op 176 pagina’s vergeleken met de 167 pagina’s in de vorige versie.
Dubbel-EAT. Ja, dat heeft Google toegevoegd een brief aan EAT, een extra E toevoegen en gaan met EEAT. Dit staat nu voor ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid.
Beleven. Wat voegt de nieuwe E van beleving toe? Google zei dat het een ander niveau van, een nieuwe dimensie van kwaliteit toevoegt om zijn zoekresultaten te beoordelen. Wat zoekt Google met ervaring? Google zei toen je de inhoud schreef, laat die “inhoud ook zien dat deze is geproduceerd met een zekere mate van ervaring, zoals bij daadwerkelijk gebruik van een product, daadwerkelijk een plaats hebben bezocht of communiceren wat een persoon heeft ervaren?”
Google legde uit dat er “sommige situaties zijn waarin je echt het meest waarde hecht aan inhoud die is geproduceerd door iemand die uit de eerste hand levenservaring heeft met het onderwerp.”
Google deelde dit voorbeeld: “Als u op zoek bent naar informatie over het correct invullen van uw belastingaangifte, is dat waarschijnlijk een situatie waarin u inhoud wilt zien die is geproduceerd door een expert op het gebied van boekhouding. Maar als je op zoek bent naar beoordelingen van software voor belastingaangifte, ben je misschien op zoek naar een ander soort informatie – misschien is het een forumdiscussie van mensen die ervaring hebben met verschillende diensten.”
Google zei in de bijgewerkte richtlijnen dat Ervaring, Expertise en Gezag zijn belangrijke concepten die uw beoordeling van vertrouwen kunnen ondersteunen, waarbij vertrouwen het belangrijkste onderdeel van EEAT is. Hier is het diagram dat Google heeft gemaakt om dit te illustreren op pagina 26 van de pdf:

Google zei: “vertrouwen is het belangrijkste lid van de EEAT-familie omdat onbetrouwbare pagina’s een lage EEAT hebben, hoe ervaren, deskundig of gezaghebbend ze ook mogen lijken.” Hoe verschilt ervaring van expertise? Google zei: “Pagina’s die levenservaring uit de eerste hand delen over duidelijke YMYL-onderwerpen kunnen worden beschouwd als een hoge EEAT, zolang de inhoud betrouwbaar, veilig en consistent is met de gevestigde consensus van experts. Sommige soorten YMYL-informatie en -adviezen moeten daarentegen van experts komen.”
Een laatste voorbeeld, en er zijn er nog veel meer, van ervaringen die in de richtlijnen worden genoemd, is waar Google zei op pagina 51 waar Google beschreef wanneer een pagina een lage EEAT heeft wanneer “de maker van de inhoud onvoldoende ervaring heeft, bijvoorbeeld een restaurantrecensie geschreven door iemand die nog nooit heeft gegeten in het restaurant.”
Wat is er nog meer bijgewerkt. Google noteerde op de laatste pagina van de herziene pdf (download het hier), deze veranderingen:
- In grote lijnen opgefriste concepten en beoordelingscriteria in ‘Deel 1: Richtlijn paginakwaliteit’ om explicieter van toepassing te zijn op alle soorten websites en modellen voor het maken van inhoud
- Verduidelijkte richtlijnen voor ‘Zoeken naar wie verantwoordelijk is voor de website en wie de inhoud op de pagina heeft gemaakt’ voor verschillende soorten webpagina’s
- Overzichtstabel toegevoegd met de belangrijkste ‘Overwegingen paginakwaliteit’ die betrokken zijn bij de PQ-beoordeling, die worden doorgevoerd in elke PQ-beoordelingssectie (laagste naar hoogste)
- Verfijnde/uitgebreide richtlijnen voor de volgende kernpijlers van Page Quality Rating:
- ‘Belangrijkste inhoudskwaliteit’
- ‘Reputatie voor websites en makers van inhoud’
- ‘Ervaring, Expertise, Gezag en Vertrouwen (EEAT)’
- Opnieuw gerangschikte PQ-beoordelingssecties van Laagste naar Hoogste; gestroomlijnde overgangen
tussen deze secties; ontdubbelde bestaande richtlijnen en voorbeelden waar van toepassing - Meer richtlijnen en verduidelijkingen toegevoegd aan secties: ‘Pagina’s met foutmeldingen
of geen MC’, ‘Forums en vraag-en-antwoordpagina’s’ en ‘Veelgestelde vragen over paginakwaliteitsbeoordeling’ - Geherformatteerde lijsten met concepten en voorbeelden in tabellen (overal/indien van toepassing)
- Overal kleine wijzigingen (bijgewerkte taal, voorbeelden en uitleg voor
consistentie tussen secties; verouderde voorbeelden verwijderd; vaste typefouten; enz.)
Dit is geen uitputtende lijst van wat er is veranderd, maar Lily Ray heeft meer gepost grondige evaluatie van de wijzigingen.
Waarom het ons kan schelen. Hoewel de beoordelingen van de beoordelaars van de zoekkwaliteit geen directe invloed hebben op de ranglijst (zoals Google in het document verduidelijkt), geven ze wel feedback waarmee Google zijn algoritmen kan verbeteren. Het is belangrijk om wat tijd te besteden aan het bekijken van wat Google heeft veranderd in deze bijgewerkte versie van het document en dat te vergelijken met de vorige versie van het document om te zien of we meer te weten kunnen komen over de intentie van Google op welke websites en webpagina’s Google het liefst rangschikt. Google heeft die toevoegingen, bewerkingen en verwijderingen met een reden gedaan.
De extra dimensie van ‘ervaring’ is een belangrijke waar Google al lang naar verwijst. Het is leuk om te zien dat ze het documenteren en eruit halen als een van de vier kernaspecten van het definiëren van kwaliteit.
Nieuw op Search Engine Land