Is het de nieuwe slangolie van Google SEO?

Marketing


Google’s Search Advocate John Mueller zei – in een zeldzaam geval van ergernis – dat elk SEO-advies waarin “link juice” wordt genoemd, niet te vertrouwen is. Is het of niet?

Ik vroeg me af wat de context was en betwijfelde of het waar was. Er zijn verschillende meningen.

Nadat Barry Schwartz het nieuws op LinkedIn deelde, ontstond er een levendig debat. Zelfs de oprichter van Moz en SparkToro, Rand Fishkin, stemde in met de opmerkingen en zei: “Misschien is link juice toch echt. Misschien moeten jullie er meer over schrijven!”

Toen hij linkjuice afwees, beantwoordde Mueller een vraag over uitgaande links. Hij negeerde in wezen de oorspronkelijke vraag en reageerde alleen op de ongewenste “link juice” -vermelding.

Hoewel Mueller meestal neutraal is in zijn toon, kwam hij deze keer dicht bij een tirade op Twitter:

 • “Alles wat over ‘link juice’ gaat, moet worden genegeerd.”

Dit is niets nieuws. Hij herhaalt gewoon wat hij in het verleden meer dan eens heeft gezegd.

Hier is een vergelijkbaar citaat van zijn Twitter account terug in 2020:

 • ‘Ik zou alles vergeten wat je leest over ‘link juice’. Het is zeer waarschijnlijk allemaal achterhaald, verkeerd en/of misleidend.”

Dus is link juice zo’n verfoeilijke term? Is het vergelijkbaar met de “slangenolie” secundaire SEO-beoefenaars die nog steeds worden aangeboden? Laten we eens kijken naar het grotere geheel.

Er is een reden waarom de SEO-industrie jarenlang een slechte reputatie had. Metaforische slangolie is op verschillende manieren verkocht en veel websites zijn geschaad door verkeerd SEO-advies of -tactieken.

De spreekwoordelijke “slangenolie” – een synoniem voor misleidende beloften van wonderbaarlijke genezingen voor allerlei ziekten – wordt vaak vergeleken met SEO.

Zelfs in 2022 zien we er nog veel meer #seo horrorverhalen doorgegeven op Twitter en andere sociale media dan inspirerende succesverhalen. SEO-experts zelf, niet alleen buitenstaanders, richten zich liever op dat negatieve nieuws.

Natuurlijk is de SEO-industrie niet de enige die zich schuldig maakt aan het verkopen van slangenolie of het verspreiden ervan.

Ik heb door de jaren heen veel klanten gehad die me vroegen om onethische SEO-praktijken. Tot op de dag van vandaag moet u zeer vastberaden zijn in uw ethiek om niet verstrikt te raken in een neerwaartse spiraal van louche SEO-technieken. Ook krijg ik regelmatig per mail verzoeken voor betaalde links en andere soortgelijke aanbiedingen.

Toen Google begon in de overvolle en rommelige zoekmachinemarkt, had het een revolutionair ranking algoritme die de zogenaamde “PageRank” gebruikten om de website-autoriteit te bepalen. Het is vernoemd naar mede-oprichter van Google Larry Page, niet (alleen) de daadwerkelijke ‘webpagina’.

SEO-specialisten begonnen veel verschillende jargontermen voor PageRank te gebruiken, waarvan ‘Google juice’ of ‘link juice’ de meest populaire waren.

In de eerste jaren sinds de oprichting presteerde Google redelijk goed op basis van PageRank alleen en groeide het marktaandeel voortdurend.

Zoekmachines van de eerste generatie, zoals AltaVista, Yahoo en Infoseek, konden gemakkelijk worden bespeeld door simpelweg het volgende te gebruiken:

 • Trefwoord vulling.
 • Verborgen tekst.
 • Misleidende metatags.

Toen Google eenmaal groot genoeg was geworden om de markt te domineren, richtten onethische SEO-beoefenaars zich voornamelijk op het kunstmatig verhogen van het aantal inkomende links (ook wel backlinks genoemd), zodat Google ze hoger zou rangschikken.

PageRank werd steeds minder een garantie voor zoekresultaten van hoge kwaliteit, wat ertoe leidde dat Google in de loop van de tijd meer rankingsignalen aan het algoritme begon toe te voegen.

Naarmate link juice meer misbruikt werd, bleef Google meer rangschikkingssignalen, geavanceerde technologieën zoals AI en kwaliteitsconcepten zoals EAT toevoegen.


Ontvang de dagelijkse nieuwsbrief waar marketeers op vertrouwen.


We zullen niet te diep ingaan op het onderwerp linkjuice, zoals anderen voor ons hebben gedaan. Een groenblijvende gids door WooRank is nog steeds de moeite waard om te lezen om een ​​snel overzicht te krijgen. Vooral hun visualisaties spreken voor zich.

In theorie is de website-autoriteit van de site die linkt min of meer gelijk verdeeld over de pagina’s waarnaar wordt gelinkt.

Maar in werkelijkheid is het proces veel complexer en hangt de waarde van de link af van vele andere elementen, waaronder:

 • Anker tekst (Ik ben de ankertekst!): Te veel zoekwoorden zijn een rode vlag, niet genoeg pass minder waarde.
 • Plaatsing op de pagina: Voettekstlinks tellen bijvoorbeeld minder dan inhoudslinks.
 • Context op de site en pagina: Irrelevante of off-topic context geeft minder waarde.
 • Extra attributen: HTML rel attributen zoals rel=”nofollow, UGC, gesponsorde” devalueren links.
 • Het aantal koppelingen: Linklijsten met tientallen links mogen geen significante waarde doorgeven.

In 2019 heeft Google zijn berichtgeving verschoven om zich te concentreren op inhoud van hoge kwaliteit. Van buitenaf lijkt de spil te impliceren dat “content de nieuwe link is”. Uiteindelijk werd een van de belangrijkste SEO-documenten van Google, die grotendeels op links was gericht, bijgewerkt om voornamelijk inhoud te dekken.

Vertegenwoordigers van Google zijn lange tijd op hun hoede geweest voor de nadruk die de industrie legt op linkbuilding. In plaats daarvan onderstrepen ze de behoefte aan inhoud van hoge kwaliteit telkens wanneer de vraag zich voordoet.

Nu heeft Google de neiging om te veel nadruk te leggen op inhoud om mensen er meer bewust van te maken en links onder te vertegenwoordigen, zodat SEO’s er niet langer geobsedeerd door zijn.

In Basisprincipes van Google Zoekenwordt in de sectie ‘belangrijkste best practices’ inhoud zes keer vermeld, ook bovenaan, terwijl links slechts drie keer worden genoemd:

Naar mijn mening moeten we beide tendensen in perspectief plaatsen en ervoor zorgen dat we de middenweg vinden.

Links zijn nog steeds erg belangrijk hun impact zal na verloop van tijd afnementerwijl content steeds belangrijker wordt.

Hoewel de informele term link juice echt een beetje slordig klinkt, is het concept erachter (het oorspronkelijke algoritme van Google) nog steeds geldig en wordt het gebruikt om de autoriteit of waarde op website- en paginaniveau te bepalen.

Het is een enorme oversimplificatie van de inmiddels zeer complex Google-algoritme met tal van checks and balances (zoals Kaspar Szymanski heeft samengevat) zorgen voor een goede ranking die minder vatbaar is voor manipulatie.

Aan het eind van de dag moet u nog steeds links naar uw website aantrekken, anders zal andere inhoud van vergelijkbare kwaliteit u overtreffen in organische zoekresultaten. Dus hoewel het gebruik van de term link juice misschien een beetje achterhaald klinkt, is het nog geen complete snake oil.

Wat zeggen de experts? Fishkin is niet de enige die over link juice spreekt.

Brian Lonsdale, mede-oprichter van Smarter Digital Marketing Ltd, onderhoudt:

 • “Als Google niet wil dat je iets doet, betekent dat dat het werkt.”

Terwijl Pierre Zarokian, CEO van Submit Express / Reputation Stars, toegevoegd:

 • “Daar trap ik niet in. Google algoritme is al sinds 1998 gebaseerd op link juice.”

Je kunt veel dingen zeggen om naar link juice te verwijzen zonder te klinken als een drugsdealer in een steegje.

Jessica Levenson, Global Head of Digital Strategy & SEO bij NetSuite en Oracle, maakt het vrij duidelijk:

 • “Eerlijk gezegd zou niemand die term moeten gebruiken. Links en hun doel terzijde, het is de slechtste uitdrukking ooit.”

Wat kun je dan anders zeggen? Enkele van de meer professioneel klinkende termen zijn:

 • Link autoriteit
 • Link waarde
 • Eigen vermogen koppelen

Daniel Foley Carter, directeur van Assertive, legt uit:

 • “Ik noem het link equity – ongeacht wat Google zegt – iedereen die in de SEO-industrie is geweest, weet dat dit soort dingen met een flinke korrel zout moet worden genomen.”

Als dat te saai of te technocratisch voor je is, kun je de het advies van Brent Payne:

 • “Ik gebruik ‘link tequila’, het is gewoon veel leuker. En ik ben dol op tequila.”

Wanneer u echter een synoniem gebruikt voor “link juice”, onthoud dan dat het concept op zijn retour is en niet vanzelf werkt zoals in de begindagen.

Toen ik in 2004 begon met SEO, was het nog gebruikelijk om lege websites te rangschikken.

U kunt zelfs dunne inhoudspagina’s laten rangschikken voor concurrerende zoekwoorden, alleen door linkjuice naar hen te leiden. In 2022 is dat een zeldzame uitzondering – als het al mogelijk is.

Zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Hoewel Google links minder benadrukt in hun algoritme en publieke retoriek, vertrouwt zijn technologie nog steeds tot op zekere hoogte op links.

Het is nog steeds erg moeilijk om alleen via inhoud organische zoekresultaten op Google te krijgen. Maar zodra die inhoud wordt onderschreven door links van gezaghebbende sites, neemt de kans op zichtbaarheid op de topposities van Google aanzienlijk toe.

Dus hoe komen we daar zonder betaalde links te kopen of op een andere manier Google te gamen? Er is inmiddels een goed bereisd pad. Het heeft voor veel content-SEO-beoefenaars gewerkt.

Creëer ‘koppelbare activa’

Jarenlang wilden website-eigenaren SEO-diensten kopen in plaats van inhoud te maken waarmee daadwerkelijk links konden worden verdiend. Ik verloor veel potentiële klanten toen ik uitlegde dat ik de rangschikking van een lege site die alleen zelfpromotiemateriaal als inhoud heeft, niet kunstmatig kan opblazen.

Koppelbare middelen zijn alle soorten uitgebreide, waardevolle en unieke bronnen die waarschijnlijk door andere uitgevers worden aanbevolen. Diepgaande gidsen, unieke enquêteresultaten en het laatste nieuws zijn enkele voorbeelden.

Zodra u inhoud heeft gepubliceerd die de moeite waard is om naar te linken, hoeft u idealiter alleen maar te wachten tot mensen het opmerken en naar u linken.

Dit is natuurlijk de theorie. In de praktijk wordt u hoogstwaarschijnlijk over het hoofd gezien, tenzij u al een vast publiek heeft.

In dergelijke gevallen moet u in uw inhoud op zijn minst experts vermelden die al een publiek hebben. Zij kunnen je helpen de bal aan het rollen te krijgen.

Neem contact op met ‘linkaratis’

Influencers, journalisten en branche-experts hebben het meestal erg druk en als ze eenmaal gevestigd zijn, is een vermelding op sociale media misschien niet genoeg om hun aandacht te trekken.

Het goede oude e-mailbereik is dan uw favoriete hulpmiddel. Zogenaamde linkaratis staan ​​vaak open voor nuttige suggesties die passen bij hun interesses.

Wanneer je de juiste mensen kiest en je op een paar richt in plaats van massale mailings naar honderden vreemden te sturen, krijg je aanvankelijk wat grip totdat anderen je organisch opmerken.


De meningen in dit artikel zijn die van de gastauteur en niet noodzakelijkerwijs van Search Engine Land. Stafauteurs worden vermeld hier.


Nieuw op Search Engine Land

Over de auteur

Tadeusz Szewczyk

Tadeusz Szewczyk, ook bekend als Tad Chef, is een professionele blogger en SEO sinds 2004. Hoewel hij in Berlijn, Duitsland is gevestigd, heeft hij vanaf 2006 blogs, sociale media en zoekopdrachten voor een wereldwijd publiek behandeld. In 2007 lanceerde hij zijn eigen blog – SEO 2.0 – en sindsdien ook gepubliceerd op tal van andere marketingblogs. De afgelopen jaren schreef hij ook voor de sociale media-accounts van veel klanten. Je kunt contact maken met Tad op LinkedIn en Twitter of zijn website bezoeken website en lees zijn blog over sociale SEO.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *